DOGAĐANJA UTORKOM U SPLITSKOJ GALERIJI UMJETNINA

September 25, 2015  |  Novosti

U utorak, 29. rujna u 20 sati u Galeriji umjetnina u Splitu otvorenjem izložbe studentice kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Nine Kamenjarin započinje drugi dio ovogodišnjeg ciklusa izložbi pod nazivom Utorkom u Galeriji – Fast Forward. Kustosica izložbe i autorica predgovora je studentica povijesti umjetnosti Vanda Franičević. Suradnica na izložbi je studentica sociologije na Filozofskom fakultetu u Splitu Antonija Bitunjac. U drugom turnusu od 29. rujna do 27. listopada javnosti će se predstaviti pet mladih umjetnika i povjesničara umjetnosti.

Što će se događati UTORKOM U GALERIJI / FAST FORWARD

Projekt je pokrenut 2012. prema konceptu muzejskog savjetnika Bože Majstorovića i akademskog slikara Vedrana Perkova. Riječ je o svojevrsnoj suradničkoj platformi osmišljenoj s ciljem poticanja suradnje među najmlađim akterima splitske umjetničke scene. Putem izložaba javnosti se predstavljaju studenti Umjetničke akademije u Splitu, dok kustoske poslove, pomoć u koncipiranju i realizaciji izložaba preuzimaju studenti povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. U radu imaju mentorsku potporu svojih profesora, a Galerija umjetnina im na raspolaganje stavlja prostorne, tehničke i stručne resurse. Tijekom protekle tri godine svoje je radove izložilo trideset mladih umjetnika, a u kustoskom poslu se okušalo isto toliko mladih povjesničara umjetnosti. Tiskana su i tri zajednička kataloga.

Ove godine projektu su se pridružili studenti Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Splitu pod mentorstvom prof. Anči Leburić. Oni će alatima i metodama sociološke struke evaluirati projekt. Za tu svrhu priređeni su anketni upitnici za sudionike projekta: umjetnike, kustose i publiku. Pored anketiranja i analiziranja dobivenih podataka budući će sociolozi sudjelovati u javnim diskusijama koje će se organizirati na kraju ljetnog i jesenskog ciklusa. Poseban vid suradnje planiran je kroz priključivanje sociologa uobičajenom tandemu umjetnik – kustos u realizaciji pojedine izložbe.